Wkono

Hvordan kommunisere med eldre voksne

Enten du besøker en besteforelder eller du er en sosialarbeider som omhandler eldre voksne fra tid til annen, kan aldersrelaterte helseproblemer presentere en barriere for effektiv kommunikasjon. Kroniske tilstander, som for eksempel demens og hørselstap, samt effekter av medisiner kan komplisere samtaler og forståelse. I perioder med redusert klarhet, kan interaksjoner skaper en frustrerende og tilsynelatende hjelpeløs opplevelse. Men det er teknikker du kan bruke til å lette samhandlingen med eldre voksne for å skape en kommunikasjon-vennlig miljø.

Trinn

Hvordan kommunisere med eldre voksne. Vær oppmerksom på personens helseproblemer.
Hvordan kommunisere med eldre voksne. Vær oppmerksom på personens helseproblemer.
 1. 1
  Vær oppmerksom på personens helseproblemer. Eldre voksne kan ha helseproblemer som legger vanskeligheter med å snakke og forstå. Pass på at du vurdere personens helse før du deltar i kommunikasjonen. For eksempel kan de ha hørselsproblemer, problemer med tale, og. Disse faktorene komplisere kommunikasjon. Og husk, kronologisk alder ikke alltid en sann indikator på en persons helse (se Advarsler).
 2. 2
  Være oppmerksomme på hvilket miljø du kommuniserer. Sørg for å vurdere miljø der du kommuniserer, som kan ha en effekt på hørsel og tale problemer. Er det noen forstyrrende bakgrunnsstøy? Er det mange som snakker i samme rom? Er det noen påtrengende musikk? Er det noen distraksjoner som kan påvirke din kommunikasjon? Spør de eldre voksne hvis miljøet er behagelig for dem. Hvis du føler noen forstyrrelser, prøv å flytte til en mer fredelig og rolig beliggenhet.
 3. 3
  Snakk tydelig og articulately, og få øyekontakt. Eldre voksne kan ha problemer med hørselen. Det er viktig å artikulere dine ord og snakke tydelig. Direkte din tale på den enkeltes ansikt - ikke på deres side. Ikke spis dine ord: bevege munnen og uttale hvert ord nøye og presist. Når tungen "danser" inni munnen din når du snakker, artikulere deg mer tydelig. Hvis tungen "sover" og spiller en passiv rolle, er det mer sannsynlig ikke bevegelig så godt du kunne.
 4. 4
  Justere volum på riktig måte. Det er en forskjell mellom enunciating og snakker høyt. Lære å tilpasse stemmen din til behovene til den enkelte. Vurdere miljøet og hvordan den forholder seg til personens hørsel evner. Ikke rop rett og slett fordi lytteren er eldre. Behandle den enkelte med respekt av bevegelig og snakker på et behagelig volum som passer for dere begge.
 5. 5
  Bruk klar og presis og setninger. Ikke nøl med å gjenta eller omformulere setninger og spørsmål hvis du føler det er et fravær av forståelse. Kompliserte spørsmål og setninger kan forvirre eldre voksne som har korttidshukommelse eller hørselstap. Klare og presise konstruksjoner er lettere å forstå.
  • Bruk direkte spørsmål: "Hadde du for?" "Hadde du salat til? " I stedet for: "Hva hadde du til lunsj?" Jo mer presis du er på ditt språk, jo mindre problemer de eldre har i forståelse.
  • Redusere "støy" i setninger og spørsmål. Begrense setninger og spørsmål til 20 ord eller mindre. Ikke bruk slang eller filler ord og uttrykk. ("Like", "godt" og "du vet" er noen eksempler.) Hold setninger kort og direkte til poenget.
  • Unngå sammenblanding av blandede ideer og spørsmål. Prøv å definere dine ideer og spørsmål logisk. Hvis du blander ideer, kan det være forvirrende for de eldre voksne å forstå. Uttrykke en idé og melding om gangen. For eksempel: "Det er en god idé å ringe John, din bror. Senere kan vi kalle Susan, din. " En mer komplisert konstruksjon ville være: "Jeg tror vi bør kalle din bror, John, først, og deretter senere vi kunne ringe din søster, Susan."
 6. 6
  Ansett visuelle hjelpemidler, hvis mulig. Hvis en eldre voksen har en høring eller minne problem, er det viktig å være kreativ. Visuelle hjelpemidler hjelpe. Vis den enkelte hva eller hvem du snakker om. For eksempel kan det være bedre å si: "Er det noen smerter i ryggen (peker på ryggen)? Er det noen smerter i magen (peker på magen)? " i stedet for bare å spørre "Har du noen smerter eller ubehag?"
 7. 7
  Ta det rolig, vær tålmodig, og. Et oppriktig smil viser at du er forståelse. Det skaper også en vennlig miljø å kommunisere. Husk å ta pause mellom setninger og spørsmål. Gi den enkelte en mulighet til å forstå og fordøye informasjon og spørsmål. Dette er en spesielt verdifull teknikk hvis en person har hukommelsestap. Når du stopper opp, vise deg respekt og tålmodighet.

Tips

 • Husk at noen få ord om kjærlighet og respekt også bety mye for dem fordi på en slik alderdom alt de trenger er litt kjærlighet, omsorg og respekt.
 • Husk at å berøre, holde hender, og fysisk varme kommuniserer ofte mer enn ord.
 • Hvis de eldre voksne godkjenner, kan det være lurt å rådføre seg med hjelp av en logoped og / eller en audiograf. Dette er fagfolk som spesialiserer seg på kommunikasjonsproblemer og kan være i stand til å hjelpe. De fokuserer på klar tale og hvor godt personen hører, ikke forståelse av hva de eldre voksne er hørselen.
 • Ta kulturell bakgrunn og tradisjoner i betraktning. For eksempel, i noen kulturer, er det respektløst for yngre generasjoner å få øyekontakt med eldre personer. En yngre person i denne sammenheng kan gjøre det bra å sitte langs siden og ansiktet i samme retning. Fremfor alt - følge ledelsen av den eldre person.

Advarsler

 • Aldri opptre som den eldre personen som du er med er gammel (selv om de er!) Eller "foreldet". Eldre mennesker har følelser også, og er mennesker akkurat som alle andre. Behandle dem med respekt og vennlighet.
 • Ikke alle eldre voksne har alle disse problemene! Det er mange pensjonister som er i praktisk talt perfekt mental og fysisk helse. Bare bruke disse trinnene hvis du føler de eldre voksne har problemer med å kommunisere, ellers kan du fornærme ham eller henne.