Wkono

Hvordan kommunisere med døve

Døve mennesker kommuniserer visuelt og fysisk snarere enn hørbart. Det er varierende grad av døvhet: tunghørte "dypt" døv, og helt døv. Du kan ofte gjenkjenne hørselshemmede med sine høreapparater (men selvfølgelig noen mennesker nekter å bære dem, eller ikke er i stand til, og nyere hjelpemidler blir mindre og vanskeligere å se). Døve eller døve mennesker kan bære ingen høreapparat i det hele tatt. Noen vil være i stand til å lese på munnen og du forstår nesten perfekt, vil imidlertid mange kommunisere med (tegnspråk) snarere enn med ord. Denne visuelle måte å kommunisere kan være skremmende og virke rart i begynnelsen, men disse retningslinjene vil hjelpe.

Trinn

Hvordan kommunisere med døve. Få den andre personen oppmerksomhet før du prøver å snakke eller kommunisere.
Hvordan kommunisere med døve. Få den andre personen oppmerksomhet før du prøver å snakke eller kommunisere.
 1. 1
  Få den andre personen oppmerksomhet før du prøver å snakke eller kommunisere. Making øyekontakt er en god måte å gjøre dette. Om nødvendig kan du bruke en liten bølge eller lett berøring for å få personen oppmerksomhet. Selv om du bør være hensynsfull og ikke rote mennesker, generelt det ikke anses uhøflig i døve lokalsamfunn slik at den berører folk du ikke kjenner for å få deres oppmerksomhet. Skulderen er et bra sted å ta noen du ikke kjenner godt, bruke et par korte kraner.
 2. 2
  Bo i deres synsfelt. Prøv å holde øynene på samme nivå som deres øyne (sitte ned hvis hun sitter, står opp om han er stående, kompensere for en stor forskjell i høyde, etc), og du bør være litt lenger unna enn vanlig snakker avstand (3 - 6 meter, 1-2 meter). Dette bidrar til å sikre at de vil se alle dine bevegelser. Hvis du er innendørs, pass på at det er nok lys for dem å se deg tydelig. Hvis du er utenfor, mot solen slik at det ikke er en skygge kastet i ansiktet og solen ikke blende ikke i deres.
 3. 3
  Snakk din hilsen med normal stemme og tone. Hvisker eller roper vil forvrenge leppe bevegelser, noe som gjør det vanskelig for en døv person til å følge dine ord. (Mange døve kan lese på munnen til en viss grad.) Tilsvarende, hvis du overdriver din munn bevegelser du vil bli vanskeligere å forstå enn hvis du snakker normalt. Øke volumet hjelper bare hvis personen er hørselshemmet, og det har den negative effekten av å trekke oppmerksomhet fra andre mennesker rundt deg, slik at personen du tar opp føler selvbevisst. Hvis de ikke synes å være i stand til å lese på munnen, kan det hende du trenger å kommunisere med en notisblokk og penn. Skriv inn navn, hilsen, og introduksjon.
  • Hvis du har mye ansiktshår, kan det være vanskeligere for en døv person å lese på munnen.
  • Mange hørselshemmede som kan forstå deg perfekt i et stille rom vil være ute av stand til å gjøre det i, sier en bråkete restaurant eller hvor bakgrunnsstøyen er høy.
  • Ikke sett noe i eller rundt munnen (tyggegummi, hendene, etc).
 4. 4
  Etablere hovedpunkt av hva du skal snakke om. Når de vet det generelle temaet, er det lettere for dem å følge samtalen. Ikke endre emnet plutselig, selv de beste leppe lesere kan forstå bare ca 35 prosent av det du sier og må gjette resten i sammenheng med emnet. Pause ofte og spør om de følger deg.
 5. 5
  Få øyekontakt. Du har sannsynligvis ikke klar over hvor mye du kommuniserer gjennom dine øyne og ansiktsuttrykk. Hvis du har solbriller på, ta dem av. Hvis du kan legge ansiktsuttrykk for å understreke et poeng (smilende, rulle øynene, heve øyenbrynene) gjøre det.
 6. 6
  Bruk gester og visuelle signaler. Pek på eller holde opp noen produkter som du snakker om, og venter til de ser på deg igjen før du fortsetter å snakke. Du kan også etterligne handlinger, som å drikke eller hopping eller spise, for å illustrere dine ord. Holde opp fingrene for å angi tall, skrible i luften for å vise du skriver et brev og lignende.
 7. 7
  Vær høflig. Hvis det oppstår et avbrudd at døv person ikke kan legge merke til, som for eksempel at telefonen ringer eller banker på døren, forklare hvorfor du er stepping bort. Ikke gjør vitser om hørselen deres (eller mangel på sådan). Ikke plutselig nekte å kommunisere (for eksempel sier "never mind") etter at du finner ut at de er døve. Ikke uttrykke din irritasjon når det er behov for å gjenta deg selv. Tillate forskjeller i oppfatning, akkurat som du ville gjort med en høring venn. Akkurat som det finnes gode og dårlige hørsel folk, er det også gode og dårlige døve. Behandle dem høflig, og du vil være på et anstendig fotfeste.
 8. 8
  Lær tegnspråk For full kommunikasjon med døve mennesker som er mer komfortable signering enn å snakke, lære tegnspråk. Tegnspråk er naturlige språk, med sin egen grammatikk og syntaks, for eksempel det engelske uttrykket "jeg gir til deg" er ett ord (eller "sign") i European tegnspråk (ASL). De fleste land har egne nasjonale tegnspråk. De er ganske tydelig til talespråk og generelt ikke følger samme geografiske fordeling (for eksempel er britisk tegnspråk meget forskjellig fra ASL). Mange lokale høyskoler, universiteter og lokale døve organisasjoner tilbyr kurs for alle nivåer av elever.

Tips

 • Mobiltelefonene er i stand til tekstmeldinger / SMS er et utmerket verktøy hvis du ikke har en penn og papir. Du kan skrive inn hva du ønsker å si på telefonen og vise den til en døv person. Mange døve også bruke mobiltelefoner for tekstbasert kommunikasjon.
 • Det tar tid å bli kjent med den nye vennen, som med alle nye vennskap. Døve er ikke annerledes. Ta deg god tid og ikke anta for mye for tidlig. Tålmodighet er det viktigste i verden hvis du ønsker å bygge sterke relasjoner.
 • Husk at døve er normale mennesker. Ikke anta at bare fordi noen er døv, vil han eller hun trenger din hjelp. Hvis du er med noen som er døv, la dem be deg om hjelp.
 • Når du snakker til en døv person som kan lese på munnen, er fortsatt overfor dem. Dette kan virke innlysende, men mange mennesker som kan høre vil snu hodet vekk under samtalen. Dette gjør det mer vanskelig for personen å følge hva du sier.
 • Exchange-e-postadresse eller chat room identitet. De fleste døve personer bruker internett til å kommunisere akkurat som å høre folk kaller på telefonen til å chatte.
 • Registrer språk som ASL er et eget språk fra det talte motstykke, som European engelsk, med sine egne regler, grammatiske strukturer og strekkes. De er ikke bare signert Norsk, engelsk kan ikke oversatt ord for ord til tegnspråk. Mange døve folk vil forstå hva du sier hvis du registrerer engelsk til dem, men det er kjedelig å gjøre det. Hvis du utveksle notater med en døv person, kan han eller hun ikke legge artikler til setninger (som "en", "det", eller "and") og kan utelate andre ord eller arrangere ord i det som ser ut til å være feil grammatisk struktur. Dette er fordi de skal oversette et visuelt språk (ASL) i et annet språk (engelsk, for eksempel) og oversettelser er aldri direkte.
 • Skriv hva du vil si ned på et stykke papir.

Advarsler

 • Aldri anta at en døv person er også psykisk.
 • Aldri anta at leger og audiografer er en autoritet på døve. De er der for å gi en fysisk dom og ikke skape den beste kilden for pedagogiske alternativer eller inngrep alternativer.
 • Døve som en kulturell gruppe er veldig sløv, og er ikke redd for å kalle det slik de ser det. En uskreven regel i døve kultur er "hvis du kan se det, kan du kommentere det." Så ikke ta en døv person bluntness personlig - de mener ikke å fornærme. Det er rett og slett akseptabelt i deres kultur å komme med kommentarer som "du er større enn forrige gang jeg så deg" eller andre kommentarer som vil bli vurdert uhøflig i samtalen.